Een recensie over een bouquetreeksroman, is dat niet een beetje overdreven? Ik kan me deze gedachte voorstellen, maar toch wil ik me eraan wagen. Een paar weken geleden zag ik namelijk op tv een interview met Martin Scherstra, de enige Bouquetreeks-schrijver die Nederland op dit moment rijk is. Onder het pseudoniem ‘Fleur van Ingen’ schreef hij sinds 2017, nadat hij een schrijfwedstrijd van uitgeverij Harlequin won, al zo’n tien Bouquetreeksromans. Bij het zien van deze bescheiden, nuchtere Fries-in-hart-en-nieren was mijn nieuwsgierigheid gewekt, en ik besloot dat ik mezelf geen liefhebster van het genre mag noemen, terwijl ik nog niks van hem heb gelezen. Dus bestelde ik: Liefde in Leeuwarden, dat overigens ook als collectorsitem in het Fries is uitgebracht (Leafde in Ljouwert). Helaas kan ik geen Fries, hoewel mijn schoonfamilie deels Fries is, maar mijn Friese vocabulaire is zelfs door het lezen van de Nederlandse versie behoorlijk verbeterd!

Samenvatting
Jinte Jellema is Guest Relations Manager in een prestigieus vijfsterrenhotel in Leeuwarden. Ze vindt het heerlijk om alles in het hotel op rolletjes te laten verlopen voor de gasten, waaronder zich veel zakenmensen, filmsterren en miljardairs bevinden. Ze is goed in haar werk, maar soms zitten er ook wel hele lastige gasten tussen. Zoals de arrogante miljonair Hein van Kammen, eigenaar van de Black Frisian Stables. Hij weigert de Koningssuite te verlaten na zijn vrijgezellenfeest. Jinte is echter niet onder de indruk van zijn maniertjes, en ze zet hem zonder pardon de kamer uit. Toch raakt Hein ook iets diep in haar, en hun wegen blijven elkaar kruisen. De spanning tussen Hein en Jinte loopt snel op, maar Hein staat op het punt te gaan trouwen, met Marjan van der Woude. Het is het beste dat ze elkaar zo snel mogelijk weer proberen te vergeten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Leeservaring
Voordat ik aan dit boek begon, vroeg ik me af of het wel mogelijk is: glamour, hartstocht en verleiding in een uitgesproken Nederlandse setting. In Friesland of all places. Maar na het eerste hoofdstuk was ik al overtuigd. Ja, dat is mogelijk, heel goed zelfs. Met zijn vlotte, beeldende schrijfstijl dompelt Scherstra de lezer onder in de wereld van weelde en luxe die authentiek blijft aanvoelen door de vele waarheidsgetrouwe Friese details die hij beschrijft, en de Friese namen en uitdrukkingen die hij gebruikt. De lezer volgt het wel en wee van de gasten en het personeel in het hotel, met daar doorheen geweven de familie- en liefdesperikelen van Hein en Jinte. Ik waande me in een aflevering van de Friese versie van ‘Hotel’ of ‘Dynastie.’ Series van weleer waarvan ik – toen ik in het verhaal een gast met de naam Mister Carrington voorbij zag komen – zeker weet dat de schrijver ze ook graag keek.

Het verhaal leest vlot  en prettig, en zoals in het genre gebruikelijk is worden de sappige erotische details niet achterwege gelaten. Er is echter een aspect aan het verhaal waarbij ik toch even mijn wenkbrauw optrok. De ontrafeling van het familiegeheim van Hein, hangt van wel heel veel toevalligheden aan elkaar. Nu hoeft een Bouquetreeksverhaal in mijn ogen niet heel erg realistisch te zijn, het zijn per slot van rekening wegdroomboekjes, maar dit ging er bij mij toch niet zomaar in.

Ik doe niet aan sterren, maar bij een recensie hoort een eindoordeel: Liefde in Leeuwarden is een bouquetroman zoals een bouquetroman hoort te zijn, maar dan met een Fries sausje dat het verhaal net even anders en unieker maakt dan de rest. Zeker als je wel eens in Friesland komt is het heel herkenbaar. O ja, en het hotel dat in het verhaal voorkomt bestaat echt, dus mocht je nog even verder willen dromen …

Gegevens
Liefde in Leeuwarden, Fleur van Ingen

ISBN: 9789036004947
ISBN Friese uitgave: 9789034779557

Bouquet 4153
Eerste druk april 2020