De Z is van Zweet

Dit stukje gaat over mijn haat-liefde verhouding met de sportschool.
Sporten is niet echt mijn hobby, ik doe het omdat het moet (van mezelf voor mijn gezondheid). Trouw hang ik mezelf twee per week in de fitness apparaten of onderwerp me aan een lesje Bodypump of een Bootcamp. Als ik niet bijna omval van uitputting vind ik het leuk om tijdens het sporten mijn mede-sporters te observeren. Hierbij ben ik tot de conclusie gekomen dat het sportschool publiek is onder te verdelen in 5 categorieën:

1. De Mission Impossibles:
Dit zijn de mensen die naar de sportschool zijn gestuurd door hun dokter, hun partner of hun ouders. Kenmerkend voor deze categorie sporters dat ze een fitness-apparaat benaderen alsof het een vies insect is en dat ze een aan paniek grenzende angst vertonen bij het verschijnen van de eerste zweetdruppeltjes. Dit soort mensen zie je vaak na de eerste drie lessen niet meer terug.

112. De Fashionista’s:
Meestal vrouwen die het sporten gebruiken voor het maken van een fashionstatement. Zij zijn altijd voorzien van de nieuwste modellen, kleuren en merken kleding en hun haar zit altijd goed. Ik heb veel bewondering voor deze groep.
3. De Anabooltjes:
In tegenstelling tot de Fashionista’s bestaat deze groep voornamelijk uit mannen, mannen die bouwen aan hun tempel (lichaam). Ze zien er breed en gespierd uit, maar als ze voor de spiegel staan om zichzelf te bewonderen, lijken het wel vrouwen. Ze zijn geobsedeerd door voeding, shakes en supplementen. Alles dat ze helpt bij het boetseren van het meest gespierde lichaam. Ze zijn volkomen gefocused op zichzelf, dus leuk om naar te kijken, maar verder …

4. De Netwerkers:
Deze mensen komen naar de sportschool voor het opdoen en onderhouden van hun sociale contacten. Ze zijn vaker te vinden in de kantine/bar dan in de sportzaal. Mochten ze toch daadwerkelijk aan het sporten toekomen dan gaat dit wel op hun dooie gemakje, want ze moeten wel in staat blijven het gesprek met hun buurman/-vrouw te voeren. Deze groep is onontbeerlijk voor de gezelligheid en de verbinding tussen de sporters.

5. De karaktersporters:
Dit zijn de mensen die regelmatig sporten omdat ze het zelf willen, maar niet persé omdat ze er altijd zin in hebben of er heel goed in zijn. Dit zijn de noeste arbeiders die iedere week braaf hun zweetdruppeltjes naar de sportschool brengen en daarna thuis op de bank een biertje drinken omdat ze het weer “volbracht” hebben. Zij zijn een vaste waarde in de sportschool en nooit te beroerd om een nieuweling wegwijs te maken op een of ander apparaat. Dit is de categorie waar ik mezelf toe reken.

hardlopen-loopbandTot slot heb je ook nog de jonge grietjes met maatje 32 die met het grootste gemak 10 kilometer wegrennen op de loopband en er daarna nog net zo fris en fruitig uitzien als toen ze begonnen. Heel irritant als je er zelf, zwetend als een otter en naar adem snakkend, naast staat. En zeer vermakelijk als er een zichzelf overschattende manlijke veertiger of anabooltje naast staat, die probeert een poot bij haar aan de grond te krijgen.

Herkenbaar? Ik ben heel benieuwd naar jullie sportschoolervaringen! Deel ze met mij als je wilt.

Advertenties

6 gedachtes over “De Z is van Zweet

 1. EWA Nederland

  Ooooh de sportschool… daar kom ik dus al lang niet meer, maar de typetjes herken ik zeker wel.

  Gefeliciteerd, Monica, met het voltooien van de challenge en bedankt voor het meedoen. Ik heb zeker genoten van je berichten!

  Liked by 1 persoon

 2. Ook dit is weer een heerlijk stukje over jouw obsevatievermogen en een stukje zelfreflectie. Prachtig.

  Gefeliciteerd met het afronden van de challenge. Bedankt voor je commentaar op mijn kronkeltjes.

  Groeten,
  Lex.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s