De Y is van YOLO, of YODO (that’s the question)

yolocatsilver_fullpicIk hoor net van mijn dochters dat “YOLO” zó 2014 is! Maar het beestje moet toch een naam hebben, dus ik doe het er maar mee. Voor de mensen die de afgelopen 5 jaar onder een steen hebben geleefd, het betekent: You Only Live Once (je leeft maar één keer). Ik gebruik deze uitdrukking best vaak, in de trant van:

“Één wijntje? Ach, doe mij de rest van de fles ook maar, YOLO!”

“Shit de wekker. Geen zin in werken en ik heb een kater. Ik neem een dagje vrij, YOLO!”

“De kinderen eten al voor de derde achtereenvolgende dag pizza, maar ik heb vandaag écht geen zin om te koken, YOLO!”

Nou ja, je begrijpt de strekking wel, je moet van het leven genieten nu het nog kan. Op zich een hele gezonde levensinstelling. Ik ken ook mensen die een hele lijst hebben gemaakt met zaken die ze nog willen doen of volbrengen voor hun veertigste/vijftigste/vijfenzestigste/dood en deze met een nietaflatend doorzettingsvermogen aan het afwerken zijn. “Een dagje Apenheul” of “Salsadansles nemen” staan meestal niet op deze lijst, “De marathon van New York lopen” of “De Mont Blanc beklimmen” wel. En daar haak ik een beetje af. Het idee van de “maakbare” wereld, dat iedereen alles maar moet kunnen als je het graag genoeg wilt, dat vind ik gevaarlijk worden. Een vriend van me kreeg onlangs te horen dat hij een chronische hartritmestoornis heeft, omdat hij zijn lijf te lang tot het uiterste heeft gedreven bij het lopen van marathons. Een buurman heeft onlangs twee nekwervels gebroken toen ie op de fiets onderweg was naar Santiago de Compostella. Een collega van me ging afgelopen zomer koprollend (met de fiets) van de Mont Ventoux af. Op dat soort momenten denk ik dat “YODO” (You Only Die Once) de lading beter dekt. YOLO is prima, maar wees alsjeblieft wel zuinig op jezelf!

Advertenties

3 gedachtes over “De Y is van YOLO, of YODO (that’s the question)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s