De W is van Wijntje

aaartnl_schilderij_img1_15898Ik ben gek op wijn. Wijn is voor mij echt een feestje. Het is niet zo dat ik elke avond een fles wijn achterover kieper, dat zou afbreuk doen aan de ervaring. Elke zaterdagavond hebben manlief en ik, als het enigszins uitkomt, samen ons “wijnavondje” en maken we een heerlijk flesje soldaat. Op vakantie, in Frankrijk zoals eerder besproken, hebben we elke avond “wijnavond” :-).
De laatste paar jaar hebben we daar de wijnproeverij ontdekt en we komen dan ook regelmatig terug in Nederland met wat extra doosjes in de kofferbak. Eerlijk gezegd houden we hier al rekening mee bij de hoeveelheid bagage die we meenemen! We hebben zo onze favoriete wijntjes en wijnsoorten, allemaal proefondervindelijk vastgesteld, want we hebben de ballen verstand van wijn. Verder dan de classificering: “heul lekker”, “lekker” en “één keer maar nooit meer” komen we niet. formcartoon_5325_a24bfb67cddcba461f7fb6c02b5f07b59549fb5cIk moet altijd wel lachen om mensen die tijdens zo’n wijnproeverij heel gewichtig gaan staan doen en dan ook nog, nu komt ie … de wijn uitspugen! Ja, ik weet ook wel dat dit zo hoort, maar ik vind het echt doodzonde. Ik spuug nooit wat uit, tenzij het bedorven is ;-). Maar goed, om ook een beetje indruk te kunnen maken, heb ik me dit jaar goed voorbereid, met behulp van het in een eerder blog al aan de orde gekomen “Blauwe boekje”. Er staat een briljant overzicht in van zinsneden die je naar eigen goeddunken aan elkaar kunt plakken om met indrukwekkende wijnbeschrijvingen op de proppen te komen. Leer hem uit je hoofd en je staat tussen wijnkenners nooit meer met je mond vol tanden! 🙂

Een zachte, aantrekkelijke neus … met een verfrissende smaak van chrysanten en hyacinten … die doet denken aan … Viktor & Rolfs Flowerbomb.
Een intense attaque, vol overgave … en een smaakwaterval van citrusvruchten … met de pittige afdronk van … drie Deense doggen.
Een rijpe onderstroom … van gekneusde besjes … herinnerend aan … lentes van vóór 1967.
Een geprononceerd boeket … met een delicate ondertoon van bitterkoekjesvla … en de intense rijkdom van … gesmolten plastic.
Simpel, recht-door-zee boeket … en een complex smaakpalet van eiken en kreupelhout … met de gulheid en het jeugdig enthousiasme van … Botticelli’s “Geboorte van Venus.”
Een heftig boeket, vol overgave … een volle structuur bevattend die als jong wild over de tong dartelt … en een ongewoon zure, welhaast agressieve afdronk, die doet verlangen naar … groene zeep.
Een prachtige vlezige neus … van rijpheid en finesse, moeiteloos combinerend … met een delicate finish van … geflambeerde kersen.
Een hondsbrutaal boeket … en een overdonderend romige smaak met speldenprikjes frambozen … met de peilloze diepte van … Wagners één-na-laatste opera.
Aroma’s van rijpe meloen en communicerende vaten … naadloos overgaand in een ongekend soepele structuur met veel body … en een verrassend slotakkoord van … versgemaaid hooi.
Een neus met een welhaast filosofische ondertoon … verhevigd door de duizelingwekkende kleuren … waardoor je visioenen krijgt van … een Parijse boulangerie.

Bron: Het Blauwe Boekje, stijlgids voor manieren, eten, drinken en kleding (De Vries & Wolbrink).

2016AZChallenge1

Advertenties

2 gedachtes over “De W is van Wijntje

  1. Als geheel vrijwillig lid van de orde van de blauwe knoop, of zoiets, krijg ik dat verpeste druivensapje niet voorbij mijn huig. Gelukkig is daar dan idd dat blauwe boekje. Even neuzen en ik kom mijn perfecte zin voor alle wijn tegen: Een hondsbrutaal boeket …verhevigd door de duizelingwekkende kleuren …met de pittige afdronk van …groene zeep.
    Lekker weinig te onthouden voor mij! Proost! :p

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s