De V is van Venus (in Fur)

Venus-in-Fur-DIOnlangs zag ik de film “Venus in Fur” (op z’n Frans: la Vénus à la fourrure) van regisseur Roman Polanski. Een heerlijke film! Polanski baseert zich op het boek “Venus im Pelz” uit 1870 van de Oostenrijkse Leopold von Sacher-Masoch (de man die het “masochisme” zijn naam gaf) over de sado-masochistische relatie tussen de onderdanige Severin en zijn meesteres Wanda.
De film gaat over de regisseur Thomas die het boek heeft bewerkt tot een toneelstuk en nu op zoek is naar een actrice om de hoofdrol van Wanda te vertolken. Als hij na een mislukte auditiedag op het punt staat naar huis te vertrekken, verschijnt de actrice Vanda ten tonele. In eerste instantie lijkt Vanda wanhopig op zoek naar een baantje, maar Thomas raakt gaandeweg onder de indruk van haar kennis van en inzicht in de rol. Op subtiele wijze vervaagt de scheidslijn tussen verhaal en werkelijkheid steeds meer en worden ze Wanda en Severin op het toneel. Emmanuelle Seigner is subliem in haar transformatie van Vanda naar Wanda, waarbij ze steeds meer laagjes van Thomas/Severin “afpelt” en hem confronteert met zijn diepste verlangens.

De film wordt slechts gespeeld door 2 acteurs, vindt plaats op slechts één plek en is eigenlijk één lange dialoog. Toch blijft de film mij van begin tot eind boeien ;-). Sinds “Fifty shades of Grey” is BDSM helemaal hip, maar deze film is ook interessant voor mensen die niet zo into BDSM zijn. Er komt geen zweep of handboei in voor. De verhouding tussen de hoofdpersonen draait in eerste instantie niet om seks, maar om het spel van macht en vernedering, dat heel knap in beeld wordt gebracht.

Georgina%20Verbaan%20foto%20FotofloorIn het najaar komt de Nederlandse versie van het toneelstuk op de planken in het DeLaMar Theater in Amsterdam, met in de hoofdrollen: Georgina Verbaan (als Vanda) en Jeroen Spitzenberger (als Thomas). Ik ga er heen met een aantal collega-schrijvers van het EWA_NL (Erotic Writers & Artists Nederland) platform. Ik ben heel benieuwd hoe Georgina Verbaan zich staande gaat houden in de rol van Vanda/Wanda, ik denk dat ze ons allemaal versteld zal doen staan! T.z.t. verschijnt er natuurlijk een verslagje op mijn blog.

2016AZChallenge1

Advertenties

4 gedachtes over “De V is van Venus (in Fur)

  1. Ik hoorde dat in 2018 een Nederlandse versie van de film gepland staat. Geregisseerd door niemand minder dan Gordon. Hij heeft wel de titel iets aangepast. De film schijnt “Penis in fur” te gaan heten. Hoe het met het waarheidsgehalte van het bericht zit, durf ik niet te zeggen. 🙂

    Have fun (in fur or not) bij jullie avondje uit dames!

    Gr. Lex.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s