De T is van (ver)Trouw(en)

Als je het ja-woord geeft aan iemand, dan beloof je elkaar eeuwige trouw. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En kun je dat überhaupt wel beloven?
Trouw of loyaliteit betekent letterlijk: morele verbondenheid, vasthoudendheid, of het zich houden aan een verbintenis, band of verplichting. Waar deze verplichting niet wordt nageleefd, waar trouw wordt geschonden en ontrouw intreedt, kan sprake zijn van verraad (volgens Wikipedia).

6495926409_bec24bcca8_oHet bovenstaande bevat twee woorden waar ik bij voorbaat al heel erg onrustig van word, namelijk: eeuwig en verplichting. Het klinkt een beetje alsof je een strop om je nek krijgt die langzaam wordt aangetrokken. Niet heel erg aantrekkelijk dus. Ik zie om mij heen ook veel mensen die het huwelijk beschouwen als een middel om je partner in de tang te houden. Maar is het dat ook? Kun je trouw afdwingen of eisen van je partner? Nou ja, strikt genomen wel, want zo staat het in het huwelijkscontract dat je ondertekent. Maar in de praktijk werkt het natuurlijk niet zo. Niet voor niets eindigt één op de drie huwelijken in een scheiding. Je wordt niet automatisch elkaars “bezit” zodra je trouwt. Iemand blijft zolang het leuk is, of in elk geval zolang het voor hem/haar van voldoende toegevoegde waarde is. Dat geldt voor beide kanten. In plaats van te gaan zitten bedenken waar je allemaal “recht”
op hebt, kun je misschien beter nadenken over hoe je je huwelijk voor jezelf en je partner interessant en aantrekkelijk houdt.

Als we het dan hebben over verplichtingen, dan vind ik dat je het verplicht bent aan jezelf om de beste en meest complete versie van jezelf te worden die mogelijk is. Tevens heb je de verplichting aan je partner om hem/haar te ondersteunen de beste versie en meest complete versie van zichzelf te worden (let op: van zichtzelf, dus niet van jouzelf). Kortom om samen zoveel mogelijk uit het leven te halen.
Dat vraagt om eerlijkheid, vertrouwen en het vermogen om soms los te kunnen laten van beide partners. Dat is verdomd moeilijk weet ik uit ervaring, maar het werkt wel, voor mij althans, al bijna 18 jaar :-).

2016AZChallenge1

Advertenties

3 gedachtes over “De T is van (ver)Trouw(en)

  1. Wat een mooi onderwerp heb je voor de challenge van vandaag gekozen. Als ‘trouwe’ lezer van jouw blog…vind ik dat. Vrouwlief en ik zijn bijna 31 jaar getrouwd, maar de laatste jaren is zij niet meer de enige die ik lief heb. Zij weet van mijn andere lief, maar ondanks de (redelijke) openheid hierover is het niet altijd even makkelijk om er twee geliefden op na te houden. 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Niet getrouwd, maar die wisselwerking en het beste uit jezelf voor de ander halen en de ander naar een nog betere versie tillen. Vertrouwen, eerlijkheid.
    En vooral aanmoedigen, steunen op de juiste manier. Maar ook elkaar loslaten en deels eigen leven kunnen leiden.

    Geen makkelijke opgave. Soms best lastig. Mooi onderwerp en goed verwoord.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s