De S is van Sushi

Sushi-ConsumentenbondEr zijn een paar dingen waar je me ’s nachts voor wakker mag maken: Ben & Jerry’s Chocolate Fudge Brownie-ijs en … sushi! OK, ook voor seks, maar daar gaat dit stukje niet over. Voor een enkeling onder jullie die het niet weet: sushi is een Japans hapje met een doorsnede van enkele centimeters dat bestaat uit afgekoelde, met rijstazijn aangezuurde rijst, gecombineerd met (rauwe) vis, zeevruchten, vlees, groenten, ei of tropische vruchten, gerold in dunne zeewiervellen (nori). Sushi wordt meestal opgediend met wasabi (dat groene spul waar je tranen van in je ogen krijgt als je er teveel van neemt), gember en sojasaus.

Vroegâh was het in Zuidoost-Azië en Japan gebruikelijk om vis te conserveren door het te laten fermenteren met rijst. Aan het eind van het fermentatieproces werd de vis opgegeten en de (zure) rijst weggegooid. Dit had echter één groot nadeel: het stonk verschrikkelijk. Men kwam erachter dat als het fermentatieproces halverwege wordt afgebroken het veel minder stinkt, de vis smakelijker is en de enigszins aangezuurde rijst ook nog lekker is om mee op te eten. Veel later, toen steeds meer mensen het zich konden veroorloven, werd verse (rauwe) vis gebruikt en de gedeeltelijk gefermenteerde rijst nagebootst door de rijst aan te zuren met rijstazijn. Dat was het begin van de sushi die wij nu kennen. Zoals zoveel culinaire hoogstandjes, is sushi begonnen als “streetfood” voordat het maken ervan in Japan tot een ambacht werd ontwikkeld en het in de restaurants terecht kwam. In de tweede helft van de vorige eeuw veroverde sushi ook de rest van de wereld.
Het grappige is dat één van de populairste variaties van sushi hier in Nederland, de sushi met rauwe zalm, niet uit Japan over is komen waaien. Zalm komt oorspronkelijk namelijk niet voor in Japan. Toen Sushi in Europa werd geïntroduceerd, heeft een slimme Noorse zalmkweker deze sushivariant bedacht en met veel pijn en moeite restaurants overgehaald deze te gaan serveren.

dreamstime_m_44693451-720x400cNu vind je dus op elk hoek van de straat een “all you can eat” sushi-restaurant. Ik ben er ook regelmatig te vinden, met man en/of vriendinnen (de kinderen hebben we helaas nog niet kunnen overtuigen) om even een sushietje te doen. Maar eens in de zoveel tijd, als er echt iets te vieren is, dan trakteren we onszelf op een wat duurder Japans restaurant. Niet “all you can eat”, maar een verrassingsmenu van de chef. De sushi’s die we daar krijgen zijn echt kunstwerkjes, schilderijtjes voor het oog en voor de smaakpapillen! Een ware sensatie, daar proef je echt de liefde voor het ambacht. Hmmmm, nu ik het er zo over heb: het wordt tijd dat we weer iets te vieren te hebben … ;-).

2016AZChallenge1

Advertenties

3 gedachtes over “De S is van Sushi

 1. Joh, Monica, wat fijn voor je dat je dat een lekkernij vindt! Ik behoor meer tot het kaliber van jouw kinderen waar het sushi betreft. Sommige vissoorten wil ik wel eten, maar je moet mij er zeker niet wakker voor maken. Dat neem ik je niet in dank af. Voor sushi geldt een nog grotere waarschuwing. Ik heb sushi wel geproefd, dus ik ‘spreek uit ervaring’.
  Anekdote: mijn dochter volgde een aantal jaren geleden les in Japans. Was dus in van alles dat met Japan te maken had geïnteresseerd. Sushi leek haar ook wel wat. Bij zo’n sushi take-away een mandje met ‘van alles en nog wat’ gehaald, klein vermogen voor neergelegd. We komen thuis en verwachtingsvol neemt zij een hap uit het eerste de beste rolletje dat bovenop ligt. Stopt een tel later met kauwen, trekt een vies gezicht, spuugt wat zij in haar mond heeft uit en heeft op de rest geen bek gezet (om het zo maar eens te zeggen). Dus het lijkt erop dat binnen ons gezin de sushi niet echt/ooit favoriet wordt. 🙂

  Fijn weekend alvast,
  Lex.

  Liked by 1 persoon

 2. EWA Nederland

  Ik heb altijd gezegd: nee, ik hoef geen sushi. Toen gingen we een keer naar een ‘munch’ en dat vond plaats in zo’n ‘all you can eat’. Ik wilde dolgraag naar de munch, dus besloot dat ik dan maar dingen zal bestellen die ik wel lust. Uiteindelijk sushi geprobeerd en ik was gelijk verkocht. Heerlijk!!!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s