De N is van Naturisme

naturisten vakantie 2013Ik ben een gelegenheidsnaturist. Het is niet zo dat ik koste wat het kost zoveel mogelijk naakt wil zijn, maar als de gelegenheid zich voordoet, onder de juiste omstandigheden, vind ik het heerlijk om naakt te zijn. We zijn regelmatig in de sauna te vinden en als we gaan zwemmen doen we dit meestal bij een naaktstrand. In onze zomervakanties gaan we vaak naar een naturistencamping. Het onderwerp “sauna” is de laatste jaren wel redelijk omarmd in de algemene opinie, maar het onderwerp “naturistencamping” is toch nog steeds aanleiding voor veel heimelijk gegniffel aan de lunchtafel. Hieronder een aantal veelgehoorde bezwaren en vooroordelen.

Op een naturistencamping mag je geen kleren aan.
Dit is niet waar. Hoewel je natuurlijk kiest voor een naturistencamping omdat je het fijn vindt om naakt te zijn, draag je als het te koud wordt gewoon kleren. Ook vrouwen die ongesteld zijn en tieners die zich onzeker voelen over hun naaktheid dragen vaak een kort broekje of een pareo. Bij het zwembad is volledige naaktheid meestal wel verplicht. We kennen allemaal de beelden die steevast op tv worden getoond als het over naturistencampings gaat: de diehard naturist met een trui, sokken en sandalen aan tegen de kou, maar wel met een blote leuter die eronder uit bungelt. Deze mensen zijn er ook, maar dit is niet de norm. Het ervaren van de zon, de wind en het water op je naakte lijf is ook wel een beetje verslavend en je merkt dat je eigen grenzen van wat je (te) koud of onaangenaam vindt in de loop van de tijd verschuiven.

Zelf naakt zijn OK, maar ik hoef niet de hele dag tegen het naakte geslachtsdeel van mijn buurman aan te kijken.
Misschien voelt het eerste half uurtje, wanneer je net aankomt op de camping en zelf volledig gekleed uit de auto stapt, terwijl je buren lekker in hun nakie buiten een biertje zitten te drinken, soms even een klein beetje awkward. Maar geloof me, na een uur valt het naakte geslachtsdeel van je buurman je niet méér op dan zijn kale hoofd of zijn grappige tenen. Het went echt heel snel. Het mooie vind ik dat je zelf in jouw naaktheid je eigen kwetsbaarheid toont en dat je anderen in hun eigen naakte kwetsbaarheid accepteert. Sociale verschillen vallen weg als mensen geen kleding dragen, het gaat puur om de persoon. Ik denk dat mensen op naturistencampings hierdoor respectvoller met elkaar omgaan. Je ziet hier doorgaans ook meer mensen met een beperking of een beschadigd lichaam. Op een naturistencamping heb je nooit het gevoel dat je je moet verbergen en dat voelt als ware vrijheid. Als je denkt dit respect niet op te kunnen brengen, dan raad ik je zeker af om naturistisch te gaan.

header-slide-2Naturistencampings zijn niet hygiënisch.
Ook dit is pertinent niet waar. Het sanitair op naturistencampings is doorgaans veel mooier en schoner dan op textielcampings. Je vindt overal douches waar je je even kunt afspoelen als dat nodig is.  Naturistencampings zijn vaak natuurlijker en ruimer van opzet. Mensen houden veel rekening met de natuur, afval wordt netjes gescheiden en opgeruimd en men past op voor verspilling, bijvoorbeeld van water.
Respect voor elkaar en ook voor de natuur.

Op naturistencampings is het ’s avonds één grote orgie.
Hier kan ik kort over zijn: dat klopt als een bus! Grinnik :-). Nee, grapje natuurlijk. Er bestaan wel zogenaamde “swingerscampings” waar de tent- en caravanindeling lustig varieert, maar op de huis-tuin-en-keuken-familiecampings waar wij altijd naar toe gaan is dit absoluut niet zo. Integendeel zou ik bijna willen zeggen. Misschien dat een naturistencamping over het algemeen een wat meer vrijdenkend publiek trekt, maar openlijke seksualiteit in welke vorm dan ook is not-done.
Sterker nog, op veel campings moeten bijvoorbeeld piercings uit de geslachtsdelen worden verwijderd, omdat dit teveel nadruk hierop legt.

Nou ja, iedereen moet natuurlijk gewoon lekker doen waar hij zelf zin in heeft en zich comfortabel bij voelt. Vrijheid blijheid is mijn motto! Wij gooien in elk geval deze zomer weer lekker onze kleren aan de kant op de naturistencamping. Dat is trouwens nog een fijne bijkomstigheid: je hebt veel minder was aan het eind van de vakantie!

2016AZChallenge1

Advertenties

3 gedachtes over “De N is van Naturisme

  1. Vroeger eens een foto gezien van een protestmars vóór naaktstranden. Iemand droeg een bord met de slogan: Naakt zijn heeft niets om het lijf. Dat vond ik zo’n mooie, die is mij altijd bijgebleven.
    Of deze: niks zo gezond, als lopen in je blote …. Precies!

    Groeten,
    Lex

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s