De K is van Karma

karma-1Ik geloof niet in een hogere macht die het leven hier op aarde bepaalt. Aan de andere kant geloof ik ook niet dat alles wat zich voordoet in een mensenleven volkomen willekeurig is. Ik geloof tot op zekere hoogte in de kracht van de geest. Van jongs af aan heb ik het bestaan van Karma, de wet van oorzaak en gevolg, een heel aansprekend idee gevonden (niet dat ik mezelf nou meteen als Boeddhist zou bestempelen hoor).

f7481f990d22acb3fe4523789e0411b0Letterlijk betekent Karma: handelen of actie. Het houdt in dat alles wat je doet een oorzaak vormt, die op een later tijdstip een gevolg heeft.
Al ons handelen laat zaadjes achter op onze geest, die rijpen tot ervaringen later in ons leven (of zelfs in een volgend leven). Een handeling zelf wordt niet bestempeld als “goed” of “fout”, maar ze worden alleen zo genoemd overeenkomstig het gevolg dat de handeling veroorzaakt bij degene die de handeling uitvoert. Iets dat gedaan wordt met de bedoeling om pijn en ellende voor anderen te veroorzaken, is een negatieve actie, omdat dit jouzelf schade toe zal brengen. Iets dat gedaan wordt om geluk bij een ander te veroorzaken, is een positieve actie, omdat het gevolg ook voor jouzelf geluk zal geven. Gezegden als “Wie goed doet, goed ontmoet” en “Je oogst wat je zaait” komen voort uit deze gedachte.

Er zijn twee dingen die mij in het bijzonder aanspreken in het idee van Karma.
Ten eerste is het een vorm van “natuurlijke gerechtigheid”. Er is geen sprake van “beloning” of “straf”, maar je bent zelf geheel verantwoordelijk voor jouw handelen en de positieve of negatieve gevolgen die je hierdoor ervaart. Ten tweede is de enige weg naar gelukkige ervaringen voor jezelf, het helpen van anderen om ook geluk te ervaren, of in elk geval anderen geen kwaad te berokkenen. Dit impliceert ook dat je anderen helpt om gelukkig te worden, voor jouzelf en niet zozeer voor die ander.

Geen gekke gedachte toch van die Boeddha?

2016AZChallenge1

Advertenties

3 gedachtes over “De K is van Karma

  1. Oh, nou snap ik waarom ik zo gelukkig ben. Omdat ik probeer anderen gelukkig te maken. Ik vroeg het mij al af… 🙂
    Toch ken ik ook wel voorbeelden van mensen die echt voor iedereen altijd maar klaar staan terwijl zij zelf de ene na de andere ellende te verwerken krijgen. Lastige vragen op een doordeweekse woensdagochtend, ik weet het. 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s