De J is van Jane

janeeyreEén van mijn favoriete boeken is “Jane Eyre”. Het kwam uit in 1847. Ik las het voor het eerst toen ik 16 was, in het Engels voor mijn boekenlijst, aangemoedigd door mijn lerares Engels die er prachtig over kon vertellen. Wat maakt dit boek nou zo bijzonder, afgezien van het feit dat het prachtig geschreven is? Ik zal hier niet gedetailleerd ingaan op het verhaal zelf. Mocht je geïnteresseerd zijn en niet het hele boek willen lezen, er zijn diverse hele mooie verfilmingen van. Het boek is uitzonderlijk, omdat de hoofdpersoon een sterke, onafhankelijke vrouw is met een vrije geest en een groot rechtvaardigheidsgevoel. In onze huidige tijd en cultuur klinkt dat misschien niet zo bijzonder, maar in de Victoriaanse tijd waarin dit boek uitkwam, was de schrijfster, Charlotte Brontë, haar tijd hier ver mee vooruit. Vrouwen werden in die tijd gezien als tweederangs burgers die niet veel meer konden/mochten dan met een borduurwerkje mooi zitten zijn in de salon. Jane Eyre ontworstelt zich dapper aan elke vorm van afhankelijkheid, ongelijkheid en onderdrukking die de maatschappij, haar familie en zelfs de man waar ze van houdt haar proberen op te leggen. Ze bezit niks van waarde, maar werkt hard en blijft trouw aan haar principes. janequote3Door iedereen te beoordelen op zijn daden en niet op geslacht, sociale status of rijkdom en vrijelijk op een rustige, doordachte manier haar mening te geven, weet ze het respect en de liefde van mensen om haar heen te winnen. In het verhaal worden Jane’s principes danig op de proef gesteld, maar ze houdt stand ook al dwingt dit haar tot moeilijke keuzes. Bijvoorbeeld wanneer ze gaat houden van Edward Rochester en er voor het altaar achter komt dat hij al getrouwd is met een krankzinnige vrouw die hij in de kelder van Thornfield Hall gevangen houdt. janequote1Rochester smeekt haar te blijven als zijn maitresse, maar Jane kan niet anders dan hem verlaten. Pas jaren later, als Edward alles is kwijtgeraakt door een tragische brand (waarbij de krankzinnige echtgenote om het leven komt) en Jane een aanzienlijke som geld heeft geërfd van een ver familielid, keert Jane naar hem terug. Dan zijn ze in elk opzicht elkaars gelijken en staat niets hun liefde meer in de weg.

Ik denk trouwens dat veel vrouwen tegenwoordig ook nog inspiratie opdoen uit dit verhaal. Ik ontdek tenminste steeds weer nieuwe dingen, hoe vaker ik het lees.

2016AZChallenge1

 

Advertenties

Een gedachte over “De J is van Jane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s