De I is van Internet

1200182Ik ben van de pre-internet generatie (dat is bijna, maar net niet, hetzelfde als de prehistorische generatie). Mijn jeugd bestond vooral uit lezen, buitenspelen, urenlang giechelend met mijn vriendinnen aan de (vaste) telefoon hangen en brieven schrijven (op echt briefpapier) naar penvriendinnen in het buitenland. De meest geavanceerde gadgets die we hadden, was een brick-game waarop je Tetris kon spelen en een Atari spelcomputer. Toen ik op kamers woonde, huurden we regelmatig een moviebox bij Videoland om een filmpje te kunnen kijken. Als we in een overmoedige bui waren durfden we soms zelfs iets uit het pornohoekje mee te nemen. Wat een gedoe was het altijd om dat ding aan de praat te krijgen! Regelmatig moesten we op de fiets terug om het kabeltje of de hele box om te ruilen.Floppy_disk_2009_G1Op de universiteit kreeg ik les in het bedienen van een computermuis. Ik heb er best even over gedaan voordat het een beetje soepel ging. Een harde schijf bestond nog niet, alles werd opgeslagen op joekels van diskettes (je weet wel, het icoontje van “opslaan”, maar dan in het echt) die je steeds moest wisselen. Later kregen we ook allemaal een e-mail adres. In mijn ogen toen totaal overbodig, ik heb er destijds nooit wat mee gedaan. Nog iets later kregen we thuis internet. Ik vond dat in het begin maar niks, want je moest er echt heel veel geduld voor hebben (niet mijn sterkste kant). Je belde in met een modem en als je dan na veel gepiep en gebrom verbinding had, was het geen kwestie van “even googelen”. De zoekmachines, zoals Altavista en Ilse, waren lang niet zo geavanceerd als Google nu. Dora-encyclopedieEn als je dan toch de pagina die je zocht had gevonden, was “lekker surfen” er ook niet bij, aangezien de pagina’s regel voor regel op je scherm verschenen en vaak de kwaliteit hadden van een getypte flyer. Nee, dan was het makkelijker om de informatie op te zoeken in de Winkler Prins encyclopedie of even naar de bieb te fietsen voor een boek of tijdschrift over het betreffende onderwerp.

Online shoppen? Bestond nog niet. Tweemaal per jaar viel de 5 centimeter dikke catalogus van de Wehkamp op de mat. Met het doorbladeren was je wel een avondje of twee zoet. De plaatjes uit de sectie herenondermode knipten we uit en plakten we in onze agenda ;-). Social Media of Whatsapp? We schreven briefjes in de klas of  collegezaal die we stiekem aan elkaar doorgaven. Een boodschap van school werd via een bel-piramide verspreid en voor je sociale contacten was je lid van een club of vereniging.

information-overloadWat dat betreft zijn de tijden in de afgelopen 15 jaar wel veranderd. Alle informatie die je maar kunt bedenken is in een muisklik of een vingertip op het scherm van je smartphone voorhanden. Prachtig natuurlijk, ik maak er dankbaar gebruik van. Maar ik bespeur ook een keerzijde in die zin dat de overload aan informatie ervoor zorgt dat het een soort wegwerpartikel wordt en dat de aandacht van de lezer snel is afgeleid. Ik heb wel dagen dat ik zo moe word in mijn hoofd van alle informatie dat ik wel eens terug verlang naar die goede ouwe tijd (die natuurlijk alleen in mijn herinnering zo goed was 😉 ). Zou ik het aandurven om een heel weekend lang de computer en de telefoon uit te laten? Dat ga ik binnenkort maar eens uitproberen, maar dan wel met pen en papier op de bank, want ik moet natuurlijk wel kunnen schrijven!

2016AZChallenge1

Advertenties

8 gedachtes over “De I is van Internet

 1. EWA Nederland

  Oh de herinneringen die naar boven kwamen toen ik dit las. We zijn van dezelfde generatie en wat heerlijk dat we dit nog allemaal mee hebben gemaakt! Onthou je DOS nog? Geweldig!

  Liked by 1 persoon

 2. Zo blij dat ik op de ETS (een MTS in Amsterdam waar je alleen elektrotechniek of elektronica kon studeren), al in 1977, voor de elektronica opleiding kon kiezen. Onderdeel daarvan was digitale (of computer) techniek. Jij kan computers bedienen, ik kon ze (toen nog) repareren. Destijds vulden ze nog hele zalen en de PC was nog lang geen gemeengoed. Er is idd veel veranderd. Zo ook onze taal. We twitteren, facebooken, appen, backuppen en updaten wat af met z’n allen tegenwoordig. Toch zijn sommige dingen nog hetzelfde. Zoals het vervoegen van werkwoorden bijvoorbeeld… :p :p :p

  >> Ik heb wel dagen dat ik zo moe wordt in mijn hoofd… Ik wordt… tuurlijk! 🙂 🙂

  Heerlijk nostalgisch stukje in ieder geval. Had niet gedacht dat je al zó oud was trouwens. 😉

  Groeten,
  Lex.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s