De H is van Hoe het heurt

Een tijdje geleden kregen we op het werk les in “(zakelijke) etiquette en stijl”. Nou denk je misschien: GAAP! Dat dacht ik in eerste instantie ook. Maar tijdens De training werd ik aangenaam verrast door de vlotte, niet belerende manier waarop de trainster dit onderwerp behandelde. Na afloop kregen we allemaal Het Blauwe Boekje, stijlgids voor manieren, eten, drinken en kleding (van Stefan de Vries & Roel Wolbrink) mee naar huis. Ik moet bekennen dat het boekje eerst geruime tijd op de plank heeft gelegen, voordat ik het voor het eerst doorbladerde, maar tegenwoordig kijk ik het regelmatig even in. Niet alleen omdat er nuttige informatie in staat, maar vooral omdat het heerlijk schertsend en soms zelfs ondeugend is geschreven. Hierbij een paar van mijn persoonlijke favoriete fragmenten.

Cheerful model winking at camera over her classy glasses

FLIRTEN
“Etiquette is flirten”
ROEL WOLBRINK

Flirten is, naast over geld praten, voor velen één van de aangenaamste bezigheden die er zijn. Flirten is de lakmoesproef voor elegantie. In Parijs is flirten populairder dan in Purmerend. De Parijzenaren zijn er daarom ook veel beter in. Flirten is een belofte die in de meeste gevallen nooit wordt ingelost. Alles draait om subtiliteit, spanning, charme en gratie. Krijgt u een heer of dame in het vizier, bedenk dan dat flirten het doel op zich is. Het eerst contact is oogcontact. Gebruik dus vooral uw ogen. Na drie seconden moet u iets zeggen, al is het maar “hallo”. Mocht er meer gebeuren, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar het is niet het doel op zich. Oefen met de bediening in een restaurant, wellicht dat de service dan ook verbetert. Er is niets mis met flirten op de werkvloer of in zakelijke situaties. Laat u in uw vriendelijkheid vooral niet weerhouden door een repressief ongewenste-intimiteitenregime. Een glimlach of een attente opmerking kan veel gedaan krijgen en u kunt er zelfs een promotie mee afdwingen. Zodra een flirt niet meer onschuldig is, is het geen flirten meer. Dieren flirten ook, dus mocht het niet met mensen lukken, richt u zich dan eens tot een Chihuahua. Het zijn hele lieve, sociale dieren met een relatief grote intelligentie en enorme oren.

 

MINNAAR/MINNARES
“Ik ben al 41 jaar op dezelfde vrouw verliefd. Als mijn vrouw erachter komt, vermoordt ze me.”
HENNY YOUNGMAN

Er een minnaar of minnares op nahouden: het komt in de beste families voor. In de jaren twintig van de vorige eeuw was men nog van mening dat prostituees en maîtresses op gelijke (lage) voet stonden. Gelukkig zijn de tijden veranderd. De kunst is zowel uw duurzame partner als uw clandestiene geliefde(n) het zoveel mogelijk naar de zin te maken. Neem dus voor beiden regelmatig een attentie mee, verdeel feestelijke aangelegenheden evenwichtig en verzaak uw seksuele plichten niet. Bent u in gezelschap van een minnaar of minnares, vermijd dan gelegenheden waar u heel wat uit te leggen heeft aan toevallig aanwezige bekenden. Over de morele toelaatbaarheid van buitenechtelijke escapades slechts het
volgende: “Er zijn zelfs in het dierenrijk voorbeelden van monogamistische verhoudingen, die gedurende het gehele leven voortduren (ooievaar, arend, duif).

 

SEKS
“Seks is drie miljoen jaar geleden uitgevonden door bacteriën om zich te beschermen.”
EVOLUTIEBIOLOOG BEUKEBOOM

Volgens Woody Allen lijkt seks veel op doodgaan: je doet het beide meestal liggend, alleen lacht bij doodgaan niemand je uit. We hoeven u niet te vertellen dat seks meer is dan alleen een technische handeling of het wezenloze gestamp uit een pornofilm. Beschaving stopt niet bij de slaapkamerdeur. Seks is het voortzetten van de conversatie, maar dan met andere middelen. En zoals bij conversatie al werd opgemerkt hebben de beste conservatoren originele invalshoeken, praten ze niet constant over zichzelf, zijn ze nieuwsgierig en hebben ze een eigen stijl. Luister naar de verbale en non-verbale signalen die de ander uitzendt. Verplaats u in de ander. Letterlijk en figuurlijk. Neem de tijd en zorg voor voldoende protectie. Een one night stand verplicht geen der partijen tot meer.

4397-1-mediumHet vleselijke verkeer tussen u en uw bed-, kelder- of
kopieerhokgeno(o)t(en) is zelden spectaculair genoeg om er en plein public, tijdens praatprogramma’s of in uw biografie over op te scheppen. Dat geldt eveneens voor de afmeting van uw intieme delen. U geeft dan blijk van schijnende onzekerheid en dat is verre van sexy.

De selectie van de hierboven genoemde favorieten is natuurlijk enigszins eenzijdig :-). Het boekje behandelt vele verschillende onderwerpen en bevat bijvoorbeeld ook een deel: Tienduizend manieren om te bluffen over wijn. Leuk om zelf te lezen of als cadeau (met een knipoog, denk aan het flirten) voor zakelijke relaties. (Dit onderwerp is overigens niet gesponsord, voor het geval je dat mocht denken).

2016AZChallenge1

Advertenties

7 gedachtes over “De H is van Hoe het heurt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s