De F is van Frankrijk

Levandulové-víno-úvodní-620x350Ik hou van Frankrijk. Ik ben één van die mensen die elk jaar trouw langs de Route du Soleil naar het zuiden rijdt om daar “Frankrijkje” te gaan spelen met mijn gezin. We hebben wel eens wat anders geprobeerd, bijvoorbeeld Italië, maar dat is het toch niet helemaal voor ons. Vanaf het moment dat we onder Lyon rijden, leeft de hele familie op. Er wordt openlijk meegezongen met de “Frankrijk”-Spotify-playlist en het lijkt wel alsof dan altijd de zon doorbreekt! Op de parkeerplaats maken de fleecetruien en lange broeken plaats voor zonnetopjes, korte broeken en slippers. Onbedekte ledematen worden verlangend gekoesterd in de zon en onze ogen laven zich aan het steeds meer veranderende landschap. De spectaculaire “Gorges” van de Ardèche of de Verdon, de majestueuze Mont Ventoux, de lieflijke en kleurrijke Provence, de eindeloze wijnvelden van de Languedoc of de mondaine badplaatsen aan de Cote d’Azure, alle uitzichten zijn even strelend voor het netvlies als de hand van een passievolle minnaar.

blauwe-kaas-voor-pastasaladeWe bezoeken slaperige dorpjes waar de huizen zich in een zorgvuldig onderhouden staat van verval bevinden en oude mannetjes met alpinopetten jeu de boules spelen in de schaduw van eeuwenoude platanen. Hun stortvloed aan Franse zinnen alleen onderbrekend om te nippen van hun koffie of een glaasje Pastis. We bezoeken marktjes op zoek naar het blauwste kaasje dat we kunnen vinden.  Als we geluk hebben vinden we ook de plaatselijke cave coöperative, waar je voor een prikkie de heerlijkste wijn kunt proeven en kopen.

Het meest romantisch zijn de avonden. Als de zinderende zon achter de berg of de horizon is verdwenen en de lichte avondbries precies de juiste mate van verkoeling brengt. Het trillende lied van de cicaden begeleid de langzaam invallende duisternis. Als eerste verschijnt Venus als lichtpuntje aan de nagloeiende horizon. Even maar, om daarna weer te verdwijnen, als stilte voor de storm. Tot de totale duisternis haar troef vrijgeeft: de meest spectaculaire en oogverblindende sterrenhemel die je ooit gezien hebt! Avonden liggen wij op onze rug in het gras, kijkend naar de Melkweg. Op zoek naar sterrenbeelden voeren we eindeloze gesprekken over het leven. Als we geluk hebben, zien we er eentje vallen en mogen we een wens doen. Die van mij? Volgend jaar weer!

2016AZChallenge1

Advertenties

3 gedachtes over “De F is van Frankrijk

  1. Bij Frankrijk -waar ik wel meerdere keren geweest ben- heb ik zo’n beetje hetzelfde gevoel als bij Amerika -waar ik nog nooit geweest ben- : prachtig land, alleen zo jammer dat er Fransen, respectievelijk Amerikanen, wonen. 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s